Timp de 5 zile, 23 de cadre didactice din 7 tări europene se află la Sibiu, pentru un schimb de experiență organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr 1,în cadrul proiectului Comenius. Astfel, la evenimentul derulat în perioada 4-8 martie,
participă reprezentanți ai unor școli din Belgia, Bulgaria, Grecia, Anglia, Polonia, Germania și Scoția. În calendarul activităților pe care aceștia le fac în Sibiu se numără și vizitarea Muzeului Binder, a Centrului de zi Diaconia, pentru a vedea cum sunt integrați în societate copiii cu dizabilități după terminarea școlii, vizitarea Păltinișului pentru activitățile outdoor, petrecerea de 8 martie, dar și predarea la o clasă din școala sibiană de către fiecare profesor venit din străinătate. România este cea de-a șasea țară vizitată, urmând Bulgaria și Polonia, după care proiectul se va încheia și se va prezenta raportul final. „În țările pe care le-am vizitat până acum totul este mai simplu și nu există stres în învățământul incluziv. Au foarte mult spațiu, mai multe materiale, mai mulți profesori, asistenți care sprijină profesorul la clasă. În Germania a fost absolut uimitor să văd cât de bine sunt integrați acești copii în societate. De exemplu, într-un orășel mic, ei au 3 Centre care deservesc 700 de persoane cu dizabilități”, spune Emilia Niculescu, coordonator proiect. „Este totul bine aici, însă clădirea în care învață copiii este cam veche. Ce am realizat aici este că toți profesorii muncesc foarte mult și se implică mult. Pentru ei este mai mult decât un serviciu. Fac tot ce pot, cât mai bine, chiar dacă metodele nu sunt în avantajul lor”, spune Konstantina Saridae, una din profesoarele venite din Grecia.
Comenius este prima componentă a Programului de Învățare pe tot parcursul vieții, adresându-se instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat și privat. Programul sprijină financiar realizarea de parteneriate școlare, proiecte de formare a personalului didactic, rețele de parteneriat școlar, precum și participarea la stagii de formare inițială și continuă, pentru a crește calitatea și a consolida dimensiunea europeană în educație. Profesorii implicați de la Centrul de educație Incluzivă, Nr. 1 sunt: Emilia Niculescu, Mihaela Mureșanu, Daniela Kondort, Delia Ciobanu, Rodica Făgetan, Delia Stoicescu, Ana Purcea, Bianca Felderă și Alexandra Moldovan.